Alergeny niemile widziane
14 marca, 2022
Słodkości, którymi możemy delektować się w sieci cukierni/kawiarni Ciacho bez Cukru są wyjątkowe. Klienci sieci Ciacho bez cukru to bardzo często osoby mające różne nietolerancje pokarmowe, więc na etykietach załączonych do wyrobów cukierniczych wprowadzone zostały oznaczenia w prawym dolnym rogu, aby ułatwić naszym Gościom świadomy wybór właściwy dla swojej diety produktów. Legenda na witrynie cukierniczej stanowi ułatwienie wyboru i pozwala na wybranie odpowiednich słodkości.
GLUTEN
Alergia na pszenicę a alergia na gluten
Alergia na pszenicę jest reakcją układu odpornościowego na białka zawarte w tym zbożu. W węższym znaczeniu mówimy o alergii na gluten, czyli konkretnie na jedno białko, które występuje w pszenicy. Dlatego alergia na gluten jest rodzajem alergii na pszenicę. Gluten jest mieszaniną białek znajdującym się w ziarnach pszenicy, głównie gliadyny i gluteiny, które stanowią 80% wszystkich białek pszenicy. Nietolerancja glutenu to coraz powszechniejszy problem. Szacuje się, że nawet 10% populacji może nie tolerować glutenu – białka znajdującego się w zbożach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. W ostatnim czasie powstało wiele informacji o glutenie i jego szkodliwości na zdrowie czego konsekwencją jest moda na eliminację glutenu z diety. Aby mieć świadomość wpływu glutenu na życie osób z nietolerancjami pokarmowymi w opisie zawarte zostały informacje o objawach, które niesie ze sobą spożycie białek zbóż zawierających gluten
Obecnie można rozróżnić 3 dolegliwości związane z nietolerancją glutenu:
1. Celiakia – jest to choroba wynikającą z autoagresji układu odpornościowego indukowaną przez gluten. Osoby z celiakią są również nosicielami specyficznych zmian genetycznych, które predysponują ich układ odpornościowy do rozpoznawania glutenu jako coś obcego.
W następstwie dochodzi do aktywacji przeciwciał i powstawania przewlekłego stanu zapalnego. Konsekwencja są charakterystyczne dla chorych na celiakię zmiany w obrębie błony śluzowej jelita.
Przeciwciała IgG i IgA są wytwarzane przeciwko białkom glutenu oraz przeciwko własnym tkankom. Szacuje się celiakie ma 1 na 100 osób i na całym świecie notuje się wzrost zachorowania na celiakie właśnie w grupie dorosłych.
Objawy celiakia – okres ten jest znaczne dłuższy i wynosi tygodnie, a nawet lata od momentu spożycia glutenu. Powoduje nudności i wymioty, niedobory witamin i minerałów z powodu zaburzeń wchłaniania, anemię, utratę masy ciała lub zahamowanie wzrostu u dzieci, bóle głowy, depresję, przewlekle zmęczenie, osłabienie mięśniowe, zaburzenia równowagi i koordynacji, zaburzenia płodności, osteoporozę, zapalenie stawów, problemy skórne ( choroba Duhringa), bezsenność.
2. Alergia na pszenicę – podobnie jak celiakia, jest reakcją zachodzącą z udziałem układu odpornościowego. Jednak w przypadku alergii na pszenicę dochodzi do wytwarzania przeciwciał charakterystycznych dla chorób alergicznych, czyli IgE. Alergia na białka pszenicy, w tym gluten, występuje u 2-9% dzieci i u 0,5-3% dorosłych. To co odróżnia alergie na białka pszenicy od pozostałych nietolerancji glutenu to, to że objawy pojawiają się sekundy, minuty po kontakcie z glutenem.
Objawy alergia na pszenicę objawy pojawiają się bardzo szybko sekundy, minuty po spożyciu pszenicy i obejmują: układ pokarmowy (biegunki, wzdęcia, wymioty), układ oddechowy (obrzęk dróg oddechowych, duszności), skórę (pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, swędzenie).
3. Nadwrażliwość na gluten objawy sa podobne do objawów celiakii, ale występują szybciej bo godziny-dni po spożyciu glutenu. W przeciwieństwie do celiakii nie stwierdza się również uszkodzeń błony śluzowej w biopsji jelita.
Objawy nadwrażliwość na gluten objawy pojawiają się z opóźnieniem – godziny, dni i obejmują: układ pokarmowy biegunki, wzdęcia, bóle brzucha.
Nietolerancja glutenu – dieta przypadku stwierdzenia jakiejkolwiek nietolerancji glutenu, jedyną metodą „leczenia” jest jego eliminacja z diety. To, gdzie jest gluten, zależy nie tylko od składników wykorzystanych do stworzenia danego produktu, ale również od warunków, w jakich ten produkt powstaje.
W produkcji Ciacho bez cukru wszystkie wyroby w standardzie są bezglutenowe. Nie używamy mąki pszennej zawierającej gluten ani jej odmian, a zamawiane produkty zostały wyselekcjonowane tak, aby były bezpieczne zarówno na dietach bezglutenowych jak i dla celiaków. Posiadamy liczne badania wyrobów potwierdzające, że nasze wyroby spełniają wymogi europejskie do klasyfikacji żywności. Możemy pochwalić się tym, że w mamy szerokie grono Klientów z celiakią, którzy regularnie wracają po nasze produkty, a to najlepszy dowód na bezpieczeństwo naszej produkcji. Tak ponadto mamy badania naszych wyrobów na zawartość glutenu wykonane przez certyfikowane laboratorium. W naszych witrynach znajdą Państwo oznaczenie „gluten free” co oznacza brak glutenu. Dodatkowo część naszych lokali już uzyskała certyfikat Menu bez glutenu i takie oznaczenie znajdą Państwo przy drzwiach wejściowych do naszych lokali 😊
LAKTOZA
Laktoza to inaczej mówiąc cukier mlekowy , który zalicza się do węglowodanów i jest dwucukrem, w którego skład wchodzi D-galaktoza i D-glukoza. Laktoza jest związkiem, który nadaje mleku słodki smak, jest jednocześnie mniej słodka od glukozy czy sacharozy. Laktoza jest związkiem dobrze rozpuszczalnym, wspomaga wchłanianie wapnia, a w wyniku jej fermentacji powstaje kwas masłowy, który wpływa na zdrową mikroflorę jelitową i jednocześnie odżywia komórki jelit. Laktaza jest enzymem, który powstaje w rąbku jelicie cienkim. Aktywność laktazy zmniejsza się wraz z wiekiem, a wg badań u 17-37% Polaków występuje niedobór laktazy. Niedobór ten może prowadzić do zaburzeń, które powodują gromadzenie się laktozy w przewodzie pokarmowym, a co za tym idzie wystąpienia objawów nietolerancji.
Nietolerancja laktozy to zaburzenie, które polega na tym, że ludzki organizm nie może w pełni rozkładać oraz wchłaniać laktozy. Niestrawiona laktoza kumuluje się w świetle jelita, gdzie zachodzi proces fermentacji i są produkowane gazy oraz kwasy. Objawy nietolerancji laktozy nie są specyficzne i bardzo często przypominają objawy charakterystyczne dla wielu innych chorób przewodu pokarmowego. Wśród objawów nietolerancji laktozy wymienia się przede wszystkim: bóle brzucha, wzdęcia i nudności, biegunki, uczucie pełności i napięcia brzucha, gazy, kolki, „przelewanie” i słyszalne ruchy perystaltyczne jelit.
U osób z nietolerancją laktozy może występować nietolerancja glutenu.
KAZEINA
Alergia na białka mleka ( kazeina) to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych. Alergia jest nieprawidłową, immunologiczną, nadmierną reakcją układu odpornościowego przeciwko niepatogennym czynnikom zewnętrznym. Reakcje alergiczne pojawiają się od 2 godzin do nawet kilku dni po spożyciu alergizującego białka. Alergia na nabiał dodatkowo może wywołać wysypkę czy trudności z oddychaniem. Dolegliwości te nie zawsze się pojawiają, a objawy alergii mogą również występować jedynie w obrębie układu trawiennego tak jak w przypadku wyżej opisanej nietolerancji laktozy. Aby mieć pewność, że możesz polecić dany wyrób zweryfikuj listę składników i upewnij się, że nie ma żadnych produktów mlecznych. Każdorazowo produkty w naszych witrynach z oznaczeniem „lactose free” będą wolne od kazeiny.
ORZECHY
Alergia na orzechy to nadmierna odpowiedź układu odpornościowego na alergenne składniki orzechów, głównie białek zapasowych, prowadząca do produkcji przeciwciał IgE, które u osób uczulonych są przyczyną klinicznej manifestacji alergii.
Alergia na orzeszki ziemne odpowiedzialna jest za 25% przypadków silnych reakcji po spożyciu pokarmów. Prażenie orzeszków, znacząco zwiększają ich właściwości alergenne, a to w tej właśnie formie są one zazwyczaj podawane. Ciekawostką jest, że orzeszki ziemne są bliżej spokrewnione z fasolą, należącą strączków, niż z gatunkami „prawdziwych” orzechów.
W Polsce odsetek osób uczulonych na orzeszki ziemne, u których występują ciężkie reakcje, jest stosunkowo nieduży. Powoduje zazwyczaj zespół alergii jamy ustnej, czyli reakcje alergiczną w obrębie jamy ustnej (mrowienie ust, gardła, obrzęk warg i języka, chrypka) po spożyciu orzeszków ziemnych. Objawy zespołu alergii jamy ustnej są na szczęście dość łagodne i zwykle nie zagrażają naszym gościom.
Alergia na orzechy włoskie, laskowe i migdały jest w Polsce zdecydowanie częstsza niż uczulenie na orzeszki ziemne, których spożywamy mało. Nie mniej jednak orzechy laskowe, włoskie czy migdały są częstym dodatkiem do naszych wyrobów. Objawy alergii na orzechy będą związane przede wszystkim z układem pokarmowym, ale mogą pojawić się również objawy skórne czy objawy ze strony układu oddechowego. U osób uczulonych na orzechy mogą wystąpić takie objawy, jak: biegunki, wymioty, zespół alergii jamy ustnej, pokrzywka kontaktowa, świąd, napady astmy, obrzęk górnych dróg oddechowych.
Mając na uwadze powyższe na naszych etykietach znajdują się informacje o alergenach a w tym wyszczególnione są dokładnie orzechy użyte do produkcji. Dodatkowo oznaczyliśmy te które nie zawierają żadnych orzechów znakiem „nuts free” .
Mocno liczymy na to, że nasz artykuł utwierdzi Państwa w przekonaniu o bezpieczeństwie naszych produktów dla osób mających nietolerancje pokarmowe, a informacje o naszych oznaczeniach pomogą dokonywać właściwych wyrobów. Pamiętajcie też, że nasi sprzedawcy służą wiedzą i chętnie doradzą. Do zobaczenia w Ciacho!