Ciacho bez Cukru przyjazne dla osób z celiakią.

16 listopada, 2022
Celiakia (inaczej choroba trzewna) to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, która trwa całe życie. Pod wpływem spożycia glutenu (białka zapasowego zawartego w zbożach: pszenicy, życie i jęczmieniu) dochodzi w niej do nieprawidłowych reakcji układu odpornościowego, które skierowane są przeciwko własnym tkankom organizmu, w szczególności jelicie cienkim. Skutkiem tego są powstałe stany zapalne i uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego, a następnie zanik kosmków jelitowych, które zwiększają jego powierzchnie i odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych. W konsekwencji wchłanianie pokarmu jest upośledzone i prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Reakcja autoimmunologiczna nie musi ograniczać się tylko do jelita cienkiego, ale może dotyczyć innych narządów.
Gluten powoduje nieprawidłową reakcję organizmu nie tylko w celiakii ale również w alergiach na pszenicę oraz nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten.
Osoby chore na celiakię nie powinny spożywać posiłków czy produktów zanieczyszczonych glutenem, ponieważ w niektórych przypadkach nawet jego śladowe ilości mogą stanowić zagrożenie dla organizmu. Jedyną, najskuteczniejszą metodą leczenia i zapobiegania objawom celiakii jest przestrzeganie diety bezglutenowej.
Cała oferta produktów oferowanych przez Ciacho bez Cukru jest bezpieczna dla osób z nietolerancjami pokarmowymi oraz celiakią. Do produkcji naszych wyrobów nie używamy mąk i produktów zawierających gluten – tradycyjną mąkę zastąpiliśmy mąką orzechową, migdałową, kokosową, ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną, tapioką oraz bezglutenowymi mieszankami posiadającymi certyfikaty lub zaświadczenia o czystości produktu.
Aby nie pozostawiać wątpliwości co do jakości naszych wyrobów, Ciacho bez Cukru wychodzi naprzeciw oczekiwaniom osób z celiakią i dołącza do ogólnopolskiego programu informacyjno – edukacyjnego prowadzonego przez Polskie Stowarzyszenie osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – Menu bez Glutenu. Program powstał w celu stworzenia bazy i certyfikacji restauracji i kawiarni przyjaznych osobom na diecie bezglutenowej.
Szukaj oznaczeń Menu bez glutenu przy wejściu do naszych certyfikowanych lokali.