Czym słodzimy?

18 stycznia, 2023
Często pytacie „czym słodzimy” więc postanowiliśmy odpowiedzieć dodając do zapytania informacje o tym dlaczego warto przejść na bezcukrową stronę mocy.
Nie od dziś wiadomo, że cukier krzepi. Aby jednak w pełni docenić zalety słodyczy ukrytej w wyrobach ciastkarskich, używamy substancji słodzących, które nie tylko wpłyną korzystnie na właściwości ciasta, ale też nie przysporzą konsumentom dodatkowych kilogramów czy nie przyczynią się do problemów ze zdrowiem. Wzrost wiedzy żywieniowej każe nam jednak ograniczać cukier, gdyż jego nadmiar negatywnie wpływa nie tylko na figurę, ale także przyczynia się do próchnicy zębów, wzrostu nadwagi i otyłości oraz chorób z nią powiązanych, w tym cukrzycy typu II.
Substancje słodzące
Najskuteczniejszym sposobem ograniczenia energii pochodzącej z cukrów jest zastosowanie substancji słodzących, które mają inną niż sacharoza intensywność słodyczy i nie wpływają na wzrost poziomu cukru we krwi. Do naturalnych środków intensywnie słodzących, których używamy w produkcji zalicza się ksylitol, maltitol, banany, daktyle i inne owoce oraz syrop z agawy, syrop klonowy i syrop daktylowy, natomiast słodziki otrzymywane na drodze syntezy chemicznej to takie, które naturalnie nie występują w środowisku, a są najczęściej stosowane jako dodatki do żywności są syntetyczne substancje słodzące to tak jak erytrytol.
Przygotowaliśmy dla Państwa kilka słów na temat używanych przez nas słodzików, aby umożliwić bliższe poznanie.
- STEVIA to roślina z Ameryki Południowej. Zawiera w liściach i łodygach glikozydy stewiolowe, które odpowiadają za jej słodki smak, a przy tym nie dostarczają kalorii. Stewia jest słodsza od cukru 200-300 razy. Stewia ma specyficzny posmak, który nie każdemu odpowiada w związku z czym nie jest stosowana w produkcji ale w naszych lokalach może stanowić słodzik do kawy.
- KSYLITOL używany w naszej produkcji jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy, choć występuje również w: niektórych owocach: truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach, kolbach kukurydzy i grzybach. Cukier brzozowy wygląda i smakuje tak, jak tradycyjny cukier. Ponadto podczas jego używania można dodatkowo wyczuć bardzo przyjemny, miętowy aromat. Ksylitol należy do grupy polioli. Są to węglowodany, które są wolniej wchłaniane w przewodzie pokarmowym, a ich metabolizm odbywa się w sposób praktycznie niezależny od insuliny co oznacza, że nie powodują wzrostu stężenia glukozy we krwi i nie stymulują wydzielania insuliny. W związku z tym indeks glikemiczny ksylitolu (IG=8) jest parokrotnie niższy niż cukru. A im niższy IG, tym niższy poziom cukru we krwi. Z tego powodu ksylitol jest polecany cukrzykom, osobom z zakłóconą tolerancją glukozy i insulinoopornością.
Ten naturalny słodzik jest idealny dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Cukier brzozowy zawiera prawie 2 razy mniej kalorii niż cukier – dostarcza średnio 2,4 kcal/g, w porównaniu do zwykłego cukru, który dostarcza 4 kcal/g. Ksylitol zwiększa mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości, dzięki czemu przywraca traconą wraz z wiekiem gęstość kości. Z tego względu jest polecany nie tylko osobom, u których zdiagnozowano osteoporozę, lecz także dzieciom (ale dopiero od 3. roku życia), których układ kostny dopiero się kształtuje. Warto wiedzieć, że tradycyjny cukier wykazuje odwrotne działanie – „wypłukuje” z organizmu sole mineralne, w tym wapń. Ksylitol pomaga zapobiegać próchnicy i innym chorobom zębów. Cukier brzozowy szybko przywraca właściwe pH śliny, zmniejszając czas ekspozycji zębów na działanie szkodliwych kwasów, a ponadto hamuje rozmnażanie bakterii, które są odpowiedzialne za psucie się zębów. Dlatego dzieciom, zamiast cukru, który powoduje próchnicę zębów, lepiej podać ten naturalny słodzik. Ksylitol wspomaga odporność organizmu, w przeciwieństwie do cukru, daje odczyn zasadowy, w związku z tym stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, a co za tym idzie – hamuje rozwój bakterii i drożdżaków. Z tego względu ksylitol jest polecany osobom zmagającym się z chorobami bakteryjnymi i grzybicą, które powinny zrezygnować z cukru, gdyż ten tylko „dokarmia” bakterie i sprzyja rozwojowi grzybów. ksylitol nie posiada żadnych znanych własności toksycznych. Organizacji Zdrowia (WHO) uznało nawet, że nie istnieje jego dzienna granica spożycia. Jednak mimo to nie należy przesadzać z ilością spożywanego ksylitolu. Jego nadmiar w diecie może doprowadzić do: nadmiernego gromadzenia się gazów w jelitach, lekkich biegunek lub skurczów. Na szczęście jest to działanie tymczasowe, a organizm bardzo szybko przyzwyczaja się do jego zwiększonych dawek w całodziennym pożywieniu.
- ERYTRYTOL Uważany jest za bardzo zdrowy zamiennik cukru. Erytrytol, w przeciwieństwie do cukru i innych słodzików, nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, lecz jest z niego wydalany w niezmienionej formie wraz z moczem. Wszystko dlatego, że nie zawiera enzymów odpowiedzialnych za jego rozpad w organizmie. Erytrytol nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi zero. W związku z tym osoby jest bezpieczny dla cukrzyków i zalecany osobom z insulinoopornością wiec bez obaw o swoje zdrowie diabetycy mogą sięgać po nasze słodycze. Słodzik ten ogranicza rozwój próchnicy zębów, ponieważ ma zdolność do hamowania procesu fermentacji niektórych cukrów przez bakterie w jamie ustnej. Kolejnym atutem jest fakt, że pełni także funkcję antyoksydacyjną, dzięki czemu łączy się z wolnymi rodnikami i chroni w ten sposób organizm przed ich szkodliwym działaniem. Erytrytol ma niską wartość energetyczną, dlatego innym efektem jego spożywania jest spadek masy ciała. 1 g erytrytolu dostarcza 0,2kcal natomiast 1 g cukru stołowego dostarcza 4 kcal. Tym samym erytrytol jest najmniej kaloryczną substancją słodzącą. Erytrytol nie jest szkodliwy, nawet spożywany w bardzo dużych ilościach. Potwierdziła to Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w swoim specjalnym oświadczeniu, w którym uznała erytrytol za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności.
- MALTITOL to słodzik wytwarzany jest z maltozy naturalnie zawartej w ziarnach zbóż, przede wszystkim z kukurydzy.. Jakie właściwości ma maltitol? Ma smak bardzo podobny do cukru. Stosowany jest głównie w naszej produkcji głównie do lodów, rzadziej w wyrobach cukierniczych. Ma o połowę mniej kalorii, nie powoduje próchnicy i może być spożywany przez osoby z celiakią i nietolerancję laktozy. Maltitol mogą też stosować osoby odchudzające się, osoby chorujące na cukrzycę oraz osoby na diecie bezglutenowej. Przeznaczony jest dla osób dbających o linię lub będących na diecie odchudzającej. Maltitol nie ma działań niepożądanych i szkodliwych dla zdrowia. Nie wykryto żadnych szkodliwych działań maltitolu i w związku z tym nie wprowadzono zaleceń co do ograniczeń dziennego spożycia tego słodzika.
- SYROP KLONOWY Mieszkańcy całego świata doceniają go ze względu na walory smakowe. Cechuje się on również bogactwem składników odżywczych m.in. witaminy z grupy B, cynk, wapń, magnez. Dla wielu osób syrop klonowy jest doskonałym zamiennikiem cukru, który nie charakteryzuje się pustymi kaloriami. Należy jednak mieć świadomość tego, że w jego skład wchodzi sacharoza, zatem nie można spożywać go w nadmiernych ilościach. Naturalnie jest to zdecydowanie lepszy słodzik, niż cukier, zatem wybierać powinny go wszystkie osoby, którym zależy na prowadzeniu zdrowego trybu życia. Nie ulega wątpliwości, że syrop klonowy posiada zastosowanie w lecznictwie. Znajdziemy w nim sporą ilość przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne. W syropie klonowym wyróżnić możemy również cynk oraz antyoksydanty, które w połączeniu mają zdolność do wspomagania cofania zmian miażdżycowych. Cynk wspomaga prawidłową pracę śródbłonka naczyń krwionośnych, jakie uszkadzane są przez „zły” cholesterol. Dlatego też wypróbować powinny go osoby, które chcą wesprzeć kurację obniżającą poziom cholesterolu oraz poprawić proces krążenia. Do zalet syropu klonowego należy również zaliczyć wspomożenie pracy wątroby – jeśli zastąpimy cukier syropem to możemy liczyć na wsparcie w obniżaniu poziomu enzymów wątrobowych. powinien być stosowany okazjonalnie, nie może być wykorzystywany przez osoby na diecie bezcukrowej oraz nie jest wskazany dla diabetyków. IG = 65.
- SYROP DAKTYLOWY jest gęsty i ma brązowo-złoty kolor. Syrop, wytwarzany jest z owoców palmy daktylowej, czyli daktyli. Znajdziemy w nim minerały takie jak potas, wapń i magnez oraz witaminę A, witaminę C i witaminę E wspierające układ odporności oraz niwelujące stres oksydacyjny poprzez niszczenie wolnych rodników. Syrop daktylowy zawiera też witaminy z grupy B przez co wspiera pracę układu nerwowego. W daktylach obecne są substancje będące odpowiednikiem salicylanów zawartych w aspirynie, a więc syrop daktylowy może mieć właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwzakrzepowe i przeciwbólowe. Pamiętajmy jednak, że dużą część właściwości daktyle tracą w trakcie obróbki termicznej. Syrop daktylowy nie powinien być codziennym elementem diety, chociaż uważany jest za zdrowszy zamiennik cukru. Syrop wykonany ze świeżych daktyli ma IG = 40.
To wszystko na dzisiaj. Mamy nadzieję, że ten artykuł pozwoli Państwu lepiej poznać właściwości zdrowotne naszych słodzików i przejdziecie na bezcukrową stronę mocy 😊 Do zobaczenia w Ciachu!