Dlaczego warto ograniczyć cukier?
30 marca, 2023
Dlaczego warto ograniczyć cukier?
Tym pytaniem rozpoczynamy cykl wpisów poświęcony ograniczaniu cukru w naszej codziennej diecie.
Cukier jest jednym z tych produktów, których nadmiar może powodować sporo niekorzystnych dla zdrowia efektów. Niestety jest on składnikiem wielu produktów przez co spożywamy go w zbyt dużych ilościach.
Co powoduje nadmiar cukru?
- otyłość, która z kolei prowadzi do problemów z układem krążenia (w tym zawałów), układem kostnym (zwyrodnień), ale też udarów i insulinooporności
- badania pokazują, że cukier to główny pokarm dla komórek nowotworowych
- nadmiar cukru w diecie sprzyja rozwojowi grzybic i pojawieniu się problemów skórnych np. trądziku
- sprzyja psuciu zębów – jest idealną pożywką dla bakterii obecnych na płytce nazębnej
- sprzyja szybszemu starzeniu – cukier ma zdolność do przyspieszania rozkładu kolagenu i elastyny, zatem szybciej mogą pojawiać się zmarszczki
- cukier uzależnia, bo sprzyja wydzielaniu się serotoniny i dopaminy, hormonów szczęścia – przez co chcemy go więcej i więcej…
- ma negatywny wpływ na odporność organizmu – sprzyja rozwojowi niekorzystnej mikroflory jelit, a także hamuje zdolność leukocytów do niszczenia bakterii i wirusów
- sprzyja gazom, wzdęciom i zaparciom.
Wszystko jest dla ludzi, ale w odpowiednich ilościach.
Organizm oczywiście potrzebuje cukru, jednak NIE JEGO CIĄGŁEGO NADMIARU. Warto o tym pamiętać!