Jakich mąk używamy?
30 kwietnia, 2023
Ciasto kruche, drożdżowe czy biszkopty bez glutenu nie są nam straszne – opanowaliśmy tę sztukę szukając złotego środka, mieszanki i proporcji, które zapewnią nam zadowalający efekt finalny. Musimy się poklepać po ramionach, bo zrobiliśmy to naprawdę dobrze!
Zrobiliśmy to korzystając z mąki ryżowej, migdałowej, kukurydzianej, kokosowej, gryczanej, jaglanej, arachidowej, tapioki oraz bezglutenowej pszennej i owsianej.
Jak znaleźć produkt, z którym też będzie można piec, robić naleśniki?
Spójrzcie na nasze propozycje i znajdźcie tę odpowiednią dla swojej kuchni.
PS: Pamiętajcie, że chleby czy ciasta pieczone na bezglutenowych mąkach nie wyrosną tak ładnie, jak na np. mące pszennej – bo to właśnie gluten odpowiada w największej mierze za rośnięcie ciasta. Takie mąki mogą też przysporzyć więcej „emocji” w kuchni – są trudniejsze w użytkowaniu i czasami trzeba wykonać kilka podejść, aby znaleźć w nich „złoty środek”, aby w końcu dany wyrób wyszedł tak jak tego oczekujemy!