Ciacho bez Cukru w Kuchni Brudzia
28 maja, 2019
Mieszaliśmy, miksowaliśmy, gotowaliśmy, kroiliśmy i piekliśmy, a przy tym świetnie się bawiliśmy. Takie właśnie są warsztaty w Kuchni Brudzia. Kuchnia Brudzia stawia w Lublinie pierwsze kroki. Uczestnicy pierwszych warsztatów wyszli z dawką nowej wiedzy kulinarnej, uśmiechnięci, najedzeni, z przekonaniem, że jeszcze tutaj wrócą. W warsztatach uczestniczą osoby młode jak i starsze, mężczyźni i kobiety. Przychodzą osoby, które do tej pory nie gotowali i stawiają swoje pierwsze kroki, ale również Ci, którzy chcą podszlifować swoje umiejętności.
Dla każdego uczestnika przygotowane jest indywidualne stanowiska z wyposażeniem kuchennym, fartuch oraz niezbędne produkty. Uczestnicy powinny zabrać ze sobą jedynie dobre nastawienie i chęć do gotowania. W jednych warsztatach uczestniczy 14 osób, a każde z dań przygotowują od podstaw, przechodząc całą procedurę od poznania produktów do gotowego dania.
Karol Babicz – właściciel marki Ciacho bez Cukru miał okazję prowadzić jeden z pierwszych warsztaty „Serniki inaczej”.
– Specjalizuję się w ciastach wegańskich, bez cukru, bez glutenu i laktozy. I takie przepisy pokazuję uczestnikom warsztatów. Uczestnicy uczą się pieczenia ciast, ale też wyniosą praktyczną wiedzę, czym zastąpić biały cukier czy mąkę pszenną, oraz jak stworzyć ciasto, które nie będzie miało produktów pochodzenia zwierzęcego. Kocham gotować i chcę tę miłość do gotowania przekazać uczestnikom warsztatów – podkreśla Karol Babicz.