Ciasta bez cukru. Nowe restauracje w Lublinie

23 czerwca, 2019
Lublinianie uwielbiają jeść i to, coraz częściej, poza domem. Korzystają na tym restauratorzy, którzy nie poprzestają w wysiłkach, żeby zaspokoić głód nowych smaków. Dlatego przybywa lokali serwujących niecodzienne dania. Jednym z takich miejsc jest cukiernia, która serwuje zdrowe słodycze bez cukru.
Słodko, ale bez cukru
Mangopistacja, czyli słodkie połączenie zielonych orzechów, pomarańczowego musu o smaku mango przełożonego białym kremem z nerkowców to hit kawiarni Ciacho bez cukru przy ul. Kościuszki 3. Lokal oferuje ciasta bez glutenu, bez laktozy, wege i bez cukru chociaż na słodko
– Pomysł się zrodził z potrzeby. Od zawsze starałem się wyeliminować cukier z diety. Chciałem stworzyć ciasto, które ma dużo mniej kalorii niż standardowe, żeby bez obaw mogli raczyć się nim sportowcy – przyznaje Karol Babicz, właściciel kawiarni i sportowiec.
Metodą prób i błędów sam doszedł do przepisów na idealne ciasta bez cukru. Powstawały one we współpracy z dietetykami i sportowcami. Dziś ma około 30 receptur, z których na co dzień w kawiarni można spróbować co najmniej kilkunastu wypieków.
To rozwiązanie dla sportowców, diabetyków, osób uczulonych na niektóre składniki, wegetarian i wegan lub po prostu osób, które mają ochotę na coś słodkiego. Właściciel stawia na produkty wysokiej jakości, bez tłuszczy rafinowanych. Ciasta dostępne są na miejscu, jak i na zamówienie.